Φάρμα Εκτροφής Βουβαλιών - Παλιούρας

Προϊόντα βουβαλίσιου κρέατος στο Δενδροχώρι Τρικάλων!

Βουβάλι στη γάστρα

  • 1½ κιλό βουβάλι
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ντοματοπελτέ
  • δαφνόφυλλα
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • ½ κρεμμύδι
  • ½ πράσινη και ½ κόκκινη πιπεριά
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα καυτερή
  • αλάτι

Υλικά

  • κρασί -
  • ελαιόλαδο -
  • ντοματοπελτές -
  • δάφνη -
  • αλάτι -
  • πιπέρι -
  • μουστάρδα -
  • κρεμμύδι -
  • πιπεριά -

Εκτέλεση

Το βουβάλι είναι ευγενές ζώο - σε αντίθεση με εκείνους που αποκαλούμε «βουβάλια» - και γεννημένο ελεύθερο. Δεν μπορεί δηλαδή να επιβιώσει παρά μόνο ως ζώο ελευθέρας βοσκής. Γι' αυτό και η οργανωμένη εκτροφή και φροντίδα του θέλει μεράκι, κόπο, μεγάλες εκτάσεις και νερό. Είναι ένα από τα 17 οπληφόρα ζώα της Ελλάδας και σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 2.000 βουβάλια. Περισσότερα από τα μισά εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα (Αξιό, Γαλλικό, Βόλβη, Πρέσπες, Νέστο Βιστωνίδα) και περίπου 300 στην περιοχή της Κερκίνης. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εξαιρετικές συνταγές με κύριο συστατικό το άπαχο κρέας του βουβαλιού, για τον σπέσιαλ καβουρμά και για τα μοναδικά γλυκά από βουβαλίσιο γάλα ολοένα και αυξάνεται. Ιδανική περίπτωση για να τα δοκιμάσει κανείς όλα αυτά είναι στις 6 και 7 Ιουλίου στη γιορτή βουβαλιού στα Χρυσοχώραφα Σερρών ή... να μάθει να τα μαγειρεύει. Ας κάνουμε την αρχή!

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια καρέ. Το αλατίζουμε, το πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι, το αλείφουμε με μουστάρδα, το περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια, τον ντοματοπελτέ και το ελαιόλαδο και το μαρινάρουμε αν θέλουμε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο. Αν πάλι βιαζόμαστε προχωράμε αμέσως στο παρασύνθημα.

Βάζουμε το κρέας μαζί με τη μαρινάδα του στη γάστρα και προσθέτουμε νερό να το σκεπάζει τελείως. Η γάστρα είναι το ιδανικό σκεύος για το μαγείρεμα του άπαχου βουβαλίσιου κρέατος επειδή είναι κλειστή και το βοηθά να μη στεγνώσει. Επιπλέον, καλύπτουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, την καπακώνουμε και τη βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 3 ωρίτσες περίπου. Γίνεται λουκούμι!

Καλή μας όρεξη!